niedziela, 7 lipca 2019

Ciasto z czereśniami i galaretką

Sezon na owoce w pełni, więc tym razem ciasto z czereśniami i oczywiście galaretką, ponieważ takie moje dzieci lubią najbardziej.








Składniki: (blacha 25x21)

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szklanki gorącej wody
Galaretka:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • około 500 g czereśni

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier i ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku i chwilę ubijać. Przesiane oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temp. 170 stopni C.

Masa jogurtowa:
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do zastygnięcia. Następnie pokroić w kostkę. Drugą galaretkę również rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Jogurt zmiksować z lekko tężejącą galaretką. Dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie wymieszać. Masę przelać na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Galaretka:
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i odstawić. Czereśnie wydrylować i wyłożyć na zastygniętą masę jogurtową. Zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

















Życzę Smacznego!



Będzie mi miło jeśli polubisz mojego bloga.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...