Sałatka z ogórków z dodatkiem marchewki i natki pietruszki idealnie pasuje do obiadu. Wykonanie jest prosta i raczej mało czasochłonne jak na sałatkę na zimę, więc każdy może się skusić na wykonanie.
Składniki: (8 słoików 900 ml)
- 5 kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg cebuli
- 2 główki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki soli
- kilka ziaren pieprzu czarnego
oraz:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
Naszykować dużą miskę. Ogórki dokładnie umyć, odciąć dupki i posiekać w plasterki (ja robię to na szatkownicy, ale można też na tarce, mandolinie). Cebulę obrać i pokroić w piórka, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko posolić i dokładnie wymieszać.
Życzę Smacznego!
Bomba.a zapach na caly dom.sałatka przepyszna.od teraz na stałe jest w moim menu.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie chyba zrobię
OdpowiedzUsuń