środa, 23 sierpnia 2017

Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków z dodatkiem marchewki i natki pietruszki idealnie pasuje do obiadu. Wykonanie jest prosta i raczej mało czasochłonne jak na sałatkę na zimę, więc każdy może się skusić na wykonanie.







Składniki: (8 słoików 900 ml)
  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 główki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki soli
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
oraz:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu

Naszykować dużą miskę. Ogórki dokładnie umyć, odciąć dupki i posiekać w plasterki (ja robię to na szatkownicy, ale można też na tarce, mandolinie). Cebulę obrać i pokroić w piórka, a marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko posolić i dokładnie wymieszać.
Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Posiekaną natkę, pokrojony czosnek, pieprz, cukier, olej i ocet dodać do warzyw i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę pozostawić na 2 godziny lub dłużej, żeby się przegryzła. Następnie rozkładamy do wyparzonych słoików i uzupełniamy powstałym sokiem. Pasteryzować około 15 minut.












Życzę Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bomba.a zapach na caly dom.sałatka przepyszna.od teraz na stałe jest w moim menu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie chyba zrobię

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...