wtorek, 8 sierpnia 2017

Ogórki w musztardzie

Kolejna propozycja ogórków na zimę, ogórki w musztardzie co roku muszą znaleźć się w mojej piwnicy.






Składniki:
  • około 2 kg ogórków
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy
Zalewę zagotować i wystudzić. Do każdego słoika włożyć po listku laurowym i 2 ziarenka ziela angielskiego. Ogórki dokładnie umyć, odciąć dupki i pokroić w słupki. Pokrojone ogórki ciasno i pionowo układać w przygotowanych słoikach. Zalać ostudzoną zalewą i pasteryzować 5 minut.










Życzę Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...