Prosta i delikatna w smaku sałatka z ogórków jedynie z dodatkiem marchewki. Ogórki można pokroić w grubsze plasterki, ale ja osobiście w tej sałatce wolę cieńsze i tak właśnie zrobiłam.
Składniki:
- ok. 4-5 kilo ogórków
- 4 litry wody, najlepiej przegotowanej zimnej
- ok. 1 szklanka soli
Zalewa:
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki octu 10%
- 6 szklanek wody
Dodatkowo:
- 2-3 marchewki
- do każdego słoika po: 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy
Ogórki dokładnie umyć, aby nie było piasku i innych śmieci. Następnie razem za skórką pokroić na cienkie plasterki (ja użyłam szatkownicy, ale można użyć również noży w tarce tzw. mandoliny). Sól rozpuścić w wodzie i zalać tym pokrojone ogórki, wymieszać i odstawić na około godzinę. Należy pamiętać, że grubiej pokrojone ogórki muszą dłużej stać w solance. Kiedy ogórki przejdą solą należy odsączyć je na durszlaku. Do każdego wyparzonego słoika rozłożyć przyprawy, a także po kilka plasterków marchewki. Następnie rozłożyć odsączone ogórki do słoików, musi być około 3/4 wysokości słoika. Wszystkie składniki zalewy przelać do garnka i zagotować. Zalać przygotowaną zalewą ogórki i trochę przemieszać, aby dobrze pokryła ogórki i nie było powietrza w środku. Słoik powinien być zalany prawie cały. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 10 minut jeśli zalewa była wystudzona. *
*Jeśli zalewa była gorąca należy pasteryzować wstawiając do ciepłej wody i wystarczy około 3-4 minut.
Życzę Smacznego!
czy nie za dużo cukru i octu na 6 szkl. wody?
OdpowiedzUsuń