sobota, 15 lipca 2017

Frużelina malinowa

Frużelina to fajny dodatek do gofrów, naleśników, deserów, a także do kremów do ciast. Można robić z praktycznie z każdych owoców, ale najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak np. wiśnie czy jagody, wtedy mają fajną konsystencję. 






Składniki:
  • 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone)
  • około 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i odstawić do czasu napęcznienia. Maliny przełożyć do garnka lub rondla, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. 
Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 2 łyżkach wody, wymieszać dokładnie z malinami. Zagotować i zdjąć garnek z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą frużelinę przelewamy do słoiczków i zakręcamy.












Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...