niedziela, 3 września 2017

Pasta lubczykowa

Lubczyk rośnie w ogródku w takim tempie, że nie nadążam go wykorzystywać na bieżąco, więc postanowiłam zrobić pastę z lubczyku. Pasta trochę przypominająca maggi bez żadnych ulepszaczy smaku może być stosowana do wielu potraw. Pomysł na tą pastę widziałam w tamtym roku na jakimś blogu, ale niestety nie pamiętam na jakim, ale bardzo fajny sposób na zamknięcie zdrowia w słoiczku.









Składniki:
  • 10-12 łodyg lubczyku (około 120 g)
  • 20 g soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy

Lubczyk umyć i osuszyć, oderwać listki od łodyg i pokroić na drobniejsze kawałki. Pokrojone listki lubczyku i sól umieścić w rozdrabniaczu i miksować dolewając stopniowo oliwę do momentu otrzymania pasty. Przełożyć do wyparzonych słoików i ja dla pewności  pasteryzowałam, ale w oryginale przepisu nie było o tym mowy.










Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...