Propozycja na ciasto kakaowe z cukinią, lekko wilgotne idealnie nadaje się do codziennej kawy.
Znacznie różni się smakiem od czekoladowego ciasta z cukinią, które piekłam wcześniej.
Składniki: (blacha 25x35)
- 6 jaj
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 i 1/2 szklanki mąki (użyłam Mąki Szymanowskiej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 3 szklanki startej cukinii (około 600g)
Cukinię jeśli jest starsza i ma twardszą skórkę należy obrać i wydrążyć nasiona z środka. Młodą cukinię można zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dolewać olej, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Na koniec dodać startą cukinię (jeśli puściła dużo soku, należy go odlać) i wymieszać. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około 45-55 minut.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz