piątek, 29 września 2017

Ciasto z cukinią

Propozycja na ciasto kakaowe z cukinią, lekko wilgotne idealnie nadaje się do codziennej kawy. 
Znacznie różni się smakiem od czekoladowego ciasta z cukinią, które piekłam wcześniej. 









Składniki: (blacha 25x35)
  • 6 jaj 
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 i 1/2 szklanki mąki (użyłam Mąki Szymanowskiej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 szklanki startej cukinii (około 600g)

Cukinię jeśli jest starsza i ma twardszą skórkę należy obrać i wydrążyć nasiona z środka. Młodą cukinię można zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. 
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dolewać olej, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Na koniec dodać startą cukinię (jeśli puściła dużo soku, należy go odlać) i wymieszać. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około 45-55 minut. 






 




 







  
 




Życzę Smacznego!



Warzywa dyniowate 2017
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...