piątek, 6 października 2017

Sałatka z cukinii na zimę

Super sałatka. Zrobiłam jedną partię i całej rodzinie bardzo smakowała, a że mam jeszcze spore zapasy cukinii swojej uprawy postanowiłam zrobić kolejne partie sałatki. Dzielę się z wami teraz przepisem, który znalazłam w starej gazecie, a może się skusicie, polecam.








 

Składniki: 
  • 3 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 6 łyżek soli
  • olej (po łyżce na słoik)
Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • kilka listków laurowych ( po kawałku na słoik)

Cukinię umyć i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Posypać 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny. W tym czasie marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niewielkie paseczki. Z cukinii i cebuli odcisnąć powstały sok. Cukinię, cebulę, marchew i paprykę razem wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier, a gdy się rozpuści dodać przyprawy i zagotować. Gorącą zalewę wlać do warzyw i odstawić na 3 godziny. Do każdego słoika wrzucić po kawałku listka laurowego i nakładać sałatkę razem z zalewą, a na wierzch sałatki wlać po łyżce oleju. Pasteryzować 20-30 minut.



 


 


 
  


  






Życzę Smacznego!



Warzywa dyniowate 2017
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...