Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała)
- 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę)
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 udka z kurczaka
- 300 g słoniny
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 7 dużych jajek
- 1 czerstwa bułka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 3 liście laurowe
- 1 ziarna ziela angielskiego
- zioła prowansalskie
- mleko do namoczenia bułki
Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe kawałki słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele angielski, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjąć z wody i ostudzić. Cebulę pokroić na półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, razem podsmażać do momentu, aż wątróbka nie będzie krwista. Ostudzone mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, a także wątróbkę z cebulę. Do zmielonej masy dodać jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, zioła, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Dobrze uklepać mokrą ręką, żeby nie było powietrza w środku. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Kroić dobrze wystudzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz