poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Pasztet wieprzowo-drobiowy


Smaczny domowy pasztet z mięsa wieprzowego i drobiowego bardzo dobrze się kroi nawet w cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki.









Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała)

  • 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę)
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 udka z kurczaka
  • 300 g słoniny
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 7 dużych jajek
  • 1 czerstwa bułka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 1 ziarna ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie
  • mleko do namoczenia bułki


Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe kawałki słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele angielski, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjąć z wody i ostudzić. Cebulę pokroić na półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, razem podsmażać do momentu, aż wątróbka nie będzie krwista. Ostudzone mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, a także wątróbkę z cebulę. Do zmielonej masy dodać jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, zioła, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Dobrze uklepać mokrą ręką, żeby nie było powietrza w środku. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Kroić dobrze wystudzony.














Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...