Składniki:
- 3 duże garście suszonych grzybów
- 3 duże marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2-3 pietruszki
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki śmietany
Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa obrać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą (około 2 litry). Dodać ziele, pieprz i listki laurowe i gotować do miękkości warzyw. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany wywar odcedzić.
Namoczone grzyby odcedzić, dobrze oczyścić i wypłukać. Pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, gdy odparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz