Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki oleju
Masa śliwkowa:
- 300-400 g suszonych śliwek
- 2-3 łyżki miody
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 2 łyżki śliwowicy (opcjonalnie)
Masa piernikowa:
- 125 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 30 g cukru
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g śmietanki 30%
- posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka ze szczyptą soli i olejem wymieszać, dodać do białek. Następnie dodać mąki przesiane z proszkiem, a na końcu dodać kakao i wodę. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu przekroić na trzy części. Biszkopt najlepiej kroić na drugi dzień lub jeszcze później, ponieważ im starszy tym lepiej się kroi.
Śliwki opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą do wysokości śliwek. Gotować do miękkości. Odcedzić śliwki, do wywaru w którym się gotowały dodać żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki zmiksować z miodem i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na pierwszy nasączony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem.
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto i udekorować posypką.
Smacznego!
Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto i udekorować posypką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz