niedziela, 17 stycznia 2016

Kolorowy piegusek (na białkach z kefirem)

Czas na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia pączków. Pomyślałam, że zrobię piegusa, ale postanowiłam trochę go urozmaicić, więc dodałam bakalie i kefir. Smutny piegusek trochę się rozweselił, a także smak się zmienił. Piekłam w dwóch keksówkach: dużej i małej, ale myślę, że można piec tylko w jednej dużej.








Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny suszonej
  • garść ananasa kandyzowanego
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)


Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Bakalie obtoczyć w mące, aby nie spadały na dno. Dodać do ciasta bakalie, a także rum i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni Celcjusza.









Życzę smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...