Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki maku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 20 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- garść żurawiny suszonej
- garść ananasa kandyzowanego
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Bakalie obtoczyć w mące, aby nie spadały na dno. Dodać do ciasta bakalie, a także rum i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni Celcjusza.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz