sobota, 9 stycznia 2016

Chleb z ziemniakami

Pyszny mięciutki chlebek, który jest świeży przez kilka dni. Przepis znalazłam już dawno na jakimś blogu i jestem z niego zadowolona. Niestety zdjęcia są kiepskiej jakości, ponieważ późno je robiłam a nie mam profesjonalnego sprzętu.




Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 600 g mąki pszennej typu 550
  • 42 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 175 ml lekko ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (czasami wykorzystuje ziemniaki pozostałe z obiadu). Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotować mąkę, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę. Przysypać mąką z brzegów, przykryć ściereczką o odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać jajko, sól i ziemniaki, zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagnieść ponownie, uformować kulę i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posypać mąką i nakłuć kilka razy widelcem. Przykryć i ponownie zostawić na 30 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczony chleb studzić na kratce.




Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...