Składniki: (około 35-40 sztuk)
- 500 g mąki
- 500 g białego sera
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka octu
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1 pełna łyżeczka sody
- olej do smażenia
Ser przecisnąć przez praskę, można zrobić to dwa razy. Mąkę przesiać na blat lub stolnicę, dodać ser, żółtka, cukry, ocet, śmietanę i sodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Po kawałku rozwałkowywać na placki grubości około 1 cm i wykrawać kółka np. szklanką, a następnie środek wykrawać np. kieliszkiem lub nakrętką od butelki. Wykrojone środki można zagnieść na nowo lub smażyć na małe pączusie. Smażyć kolejno na gorącym oleju na rumiano z dwóch stron. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz