Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych po karnawałowych wypiekach. Pyszne, mięciutkie, lekkie placuszki dobre na śniadanie, a także jako słodka przekąska. Przepis znalazłam tutaj i jestem bardzo zadowolona, na pewno zrobię te placuszki jeszcze nie raz.
Składniki:
- 4 białka jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ubijać jeszcze chwilę. Dodać porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką porcję ciasta, a drugą pomagać sobie zsuwać z łyżki. Najlepiej zamoczyć łyżki w gorącym oleju, aby ciasto tak nie przywierało. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem lub polać miodem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz