poniedziałek, 1 lutego 2016

Białkowe placuszki


Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych po karnawałowych wypiekach. Pyszne, mięciutkie, lekkie placuszki dobre na śniadanie, a także jako słodka przekąska. Przepis znalazłam tutaj i jestem bardzo zadowolona, na pewno zrobię te placuszki jeszcze nie raz.










Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 płaskie  łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ubijać jeszcze chwilę. Dodać porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką porcję ciasta, a drugą pomagać sobie zsuwać z łyżki. Najlepiej zamoczyć łyżki w gorącym oleju, aby ciasto tak nie przywierało. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem lub polać miodem.








Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...