wtorek, 2 lutego 2016

Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

Szybkie i smaczne mięso do obiadu. Kotlet schabowy, ale nie koniecznie tradycyjny panierowany i smażony. Schab w sosie z pieczarkami jest bardzo smaczny i pasuje z kluskami, ziemniakami, kaszami itd.






Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • pieprz
  • vegeta lub sól
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • olej około 2 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • maggi
Mięso umyć, oczyścić i natrzeć vegetą lub solą, odstawić na jakiś czas (najlepiej na kilka godzin). Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub w ćwiartki jak są małe. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć schab na rumiano, zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę (można troszkę posłodzić cebulę, aby wydobyć z niej smak). Gdy cebula będzie już lekko brązowa dodać masło i pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażać ( najlepiej jeśli pieczarki nie puszczą wody), doprawić pieprzem i trochę maggi. Pieczarki z cebulką dodać do schabu i zalać gorącą wodą tak aby zakryło mięso. Dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Dolać śmietankę i zagotować. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą itd.

Uwaga! Schab można lekko rozbić, ale nie jest to konieczne.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...