Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- pieprz
- vegeta lub sól
- 2 łyżki śmietany 30%
- olej około 2 łyżki
- 1 łyżka masła
- maggi
Mięso umyć, oczyścić i natrzeć vegetą lub solą, odstawić na jakiś czas (najlepiej na kilka godzin). Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub w ćwiartki jak są małe. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć schab na rumiano, zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę (można troszkę posłodzić cebulę, aby wydobyć z niej smak). Gdy cebula będzie już lekko brązowa dodać masło i pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażać ( najlepiej jeśli pieczarki nie puszczą wody), doprawić pieprzem i trochę maggi. Pieczarki z cebulką dodać do schabu i zalać gorącą wodą tak aby zakryło mięso. Dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Dolać śmietankę i zagotować. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą itd.
Uwaga! Schab można lekko rozbić, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz