Proste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach.
Składniki: (mała keksówka)
- 5 białek
- 140 g cukru
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- trochę otartej skórki z cytryny
- szczypta soli
Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać 1/3 cukru i dalej miksować, dodać sok i skórkę z cytryny. Potem dodać 1/3 cukru i miksować, i z resztą tak samo. Gdy piana będzie lśniąca przesiewamy do niej mąkę w pięciu partiach, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor, do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz