czwartek, 11 lutego 2016

Ciasto "Anielski puch" (na białkach)


Proste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach.









Składniki: (mała keksówka)

  • 5 białek
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • trochę otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać 1/3 cukru i dalej miksować, dodać sok i skórkę z cytryny. Potem dodać 1/3 cukru i miksować, i z resztą tak samo. Gdy piana będzie lśniąca przesiewamy do niej mąkę w pięciu partiach, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor, do suchego patyczka.








Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...