Składniki: (blacha 25x35)
Na cisto:
- 700 g mąki
- 130 g masła lub dobrej margaryny
- 250 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie jedną porcję ciasta wylepiać blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temp. 170 stopni
Celcjusza. Pozostałe dwa placki upiec w ten sam sposób.
Uwaga:Ciasto miodowe można upiec kilka dni wcześniej i owinąć folią, ponieważ należy do ciast mięknących i nie trzeba będzie tak obficie nasączać.
Na poncz:
- 3 łyżki wódki
- 250 ml wody
Wodę z wódką wymieszać.
Na warstwę czekolady:
- 150 g czekolady deserowej
- 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu.
Pierwszy blat nasączyć ponczem, a następnie rozprowadzić na nim czekoladę i włożyć do lodówki, aż czekolada zastygnie (około 15 minut).
Masa I:
- 60 g masła
- 1/4 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 80 g masła orzechowego
- 90 g białych pianek marshmallows
- 200 g prażonych orzeszków ziemnych
Masło rozpuścić w większym rondlu. Do rozpuszczonego masła dodać cukier puder i mleko zagęszczone. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe i pianki, rozmieszać na jednolitą masę. Dodać orzechy i wymieszać. Od razu wyłożyć na posmarowane czekoladą ciasto. Przykryć drugim plackiem, mocno docisnąć i nasączyć.
Masa II:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g masła
- 400 g prażonych orzeszków ziemnych
Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć.
Karmelizowane orzeszki:
- 2 łyżki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g prażonych orzeszków ziemnych
Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem umieścić cukier i wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając. Najpierw cukier przybierze formę płynną, następnie zmieni się w dość twarde grudki. Podgrzewać nadal mieszając od czasu do czasu. Kiedy grudki się roztopią tworząc bursztynowy syrop wsypać orzeszki. Mieszać do momentu, aż karmel równomiernie je oblepi. Całość przelać na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Gdy całkowicie ostygnie połamać na niewielkie kawałki.
Uwaga! Nie dotykać gorącego karmelu bo można się łatwo poparzyć.
Polewa:
- 150 g czekolady deserowej
- 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Oblać wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie obsypać ciasto kawałkami karmelizowanych orzeszków, lekko docisnąć.
Przechowywać w lodówce.
Ciasto czasochłonne, ale warto bo pyszne😋😋
OdpowiedzUsuń