wtorek, 2 lutego 2016

Placuszki z jabłkiem na maślance

Pyszne placuszki doskonałe na śniadanie. Dla odmiany zamiast mleka dodałam maślanki i placki rozeszły się bardzo szybko.





Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć na gorącym oleju na rumiano z dwóch stron. Podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jutro zrobie, ale czy jablka starkowane beda mialy wyrazny smak? Uwielbiam placki z jablkami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...