Składniki:
- 50 dag fasoli jaś
- 50 dag ulubionej cienkiej kiełbasy
- 1 cebula
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku
- około 1 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- papryka słodka lub ostra (według uznania)
- 1-2 łyżki oleju
Fasolę opłukać, a następnie zalać zimną wodą, około 5 cm nad poziom fasoli i odstawić na noc do namoczenia. Fasolę razem z wodą przelać do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 2-3 godzin, w razie potrzeby dolać wodę. Gdy fasolka będzie miękka posolić i dodać pieprz, paprykę i majeranek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki. Na rozgrzany olej wrzucić kiełbasę i podsmażyć, dodać cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać kiełbasę z cebulą do fasolki i gotować około 15-20 minut, w razie potrzeby dolać gorącej wody. Następnie wyjąć listki laurowe, dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz