Składniki: (około 30 sztuk)
- 1 kg mąki
- 4 żółtka
- 2 jaja
- cukier waniliowy
- 115 g cukru
- 42 drożdży
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki spirytusu
- zapach waniliowy
- szczypta soli
- marmolada lub powidła
- olej do smażenia
Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Mleko podgrzać, aby było letnie. Drożdże rozrobić z dwoma łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Mąkę przesiać do dużej miski ze szczyptą soli, dodać rozrobione drożdże i odstawić do wyrośnięcia drożdży. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, jaja, zapach, cukier, cukier waniliowy oraz stopniowo dodajemy letnie mleko. Zarabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ostudzone masło. Wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ścianek miski. Posypujemy wierzch ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu bierzemy po kawałku ciasta spłaszczamy i nakładamy trochę marmolady, sklejamy i formujemy. Następnie odłożyć na wysypany mąką blat, aby podrosły. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby osiąkły z tłuszczu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz