Składniki: (35-40 sztuk)
- 1 kg mąki
- 2 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag drożdży
- zapach rumowy
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła lub 7 łyżek oliwy
- 1 łyżka spirytusu
- marmolada twarda
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki zimnego mleka, cukru i mąki. Żółtka, jajko, cukier, cukier waniliowy posolić i ubić do białości. Do wygrzanej mąki dodać masę jajeczną, zapach, spirytus, a następnie gorące mleko i zarobić. Dodać drożdże i wyrabiać, aż będą się robić pęcherzyki. Dodać oliwę lub gorące rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce ( babciny sposób pod pierzynę) do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu formować pączki i nadziewać marmoladą. Ja robię to babcinym sposobem:
- biorę kawałek ciasta rozpłaszczam na ręce,
- nakładam trochę marmolady (około łyżeczki)
- sklejam brzegi, żeby dobrze się skleiły
- formuję kulkę
- odkładam na stolnicę wysypaną mąką na 15 minut do wyrośnięcia
Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron. Wyjąć na ręcznik papierowy, aby osiąkły z tłuszczu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz