Składniki:
- kawałek indyka np. skrzydło, podudzie
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
- 4-5 ziemniaków
- kostka rosołowa opcjonalnie
Mięso umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Postawić na ogniu i obrać warzywa. Seler, por, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe dodać do garnka, a marchewkę pokroić w kostkę i również dodać. Po 20-30 minutach gotowania dodać kaszę. Obrać ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka. Posolić i gotować do miękkości kaszy i ziemniaków. Doprawić pieprzem, solą i posypać natką pietruszki.
Uwaga: Jeśli kawałek mięsa jest większy np. udziec należy dłużej gotować przed dodaniem kaszy i ziemniaków. Mięso obieram i dodaję do krupniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz