Składniki:
- 400 ml serka homogenizowanego waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- kieliszek wódki, octu lub spirytusu (mniej pochłaniają tłuszczu w czasie smażenia)
- olej do smażenia około 1 litr
Serki wymieszać z jajkami i cukrem pudrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i sól. Dobrze wymieszać. Olej rozgrzać do temperatury ok. 170 stopni, najlepiej w niskim szerokim naczyniu. Małą łyżką od lodów lub inną łyżką nabierać porcje i wrzucać do garnka. Łyżkę można co jakiś czas maczać w zimnym oleju, aby ciasto dobrze odchodziło. Smażyć na rumiano z obu stron, jeśli wyjdą okrągłe same się obracają. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby osiąkły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz