poniedziałek, 25 stycznia 2016

Szybkie serowe pączusie

Szybkie i pyszne pączusie na serkach homogenizowanych równie szybko znikają z talerza. Mięciutkie i sprężyste nawet na drugi dzień. Łatwe w wykonaniu, więc polecam każdemu.




Składniki:

  • 400 ml serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • kieliszek wódki, octu lub spirytusu (mniej pochłaniają tłuszczu w czasie smażenia)
  • olej do smażenia około 1 litr
Serki wymieszać z jajkami i cukrem pudrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i sól. Dobrze wymieszać. Olej rozgrzać do temperatury ok. 170 stopni, najlepiej w niskim szerokim naczyniu. Małą łyżką od lodów lub inną łyżką nabierać porcje i wrzucać do garnka. Łyżkę można co jakiś czas maczać w zimnym oleju, aby ciasto dobrze odchodziło. Smażyć na rumiano z obu stron, jeśli wyjdą okrągłe same się obracają. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby osiąkły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.





Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...