środa, 6 stycznia 2016

Kurczak z warzywami po chińsku

Szybki, prosty i smaczny obiad. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Ja tym razem zagapiłam się i ryż za bardzo rozgotował się, ale i tak było pyszne. Przepis jest na 4-5 porcji.








Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki)
Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Ryż gotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, aż wyparuje woda. Dodać curry i jeszcze chwilkę smażyć na rumiano. Wsypać warzywa i podsmażać do momentu rozmarznięcia. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz.

Uwaga: Jeśli planujemy zrobić to danie dobrze jest wcześniej wymieszać kurczaka z przyprawami, ponieważ ma wtedy intensywniejszy smak.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...