Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki wody
- 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki)
Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Ryż gotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, aż wyparuje woda. Dodać curry i jeszcze chwilkę smażyć na rumiano. Wsypać warzywa i podsmażać do momentu rozmarznięcia. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz.
Uwaga: Jeśli planujemy zrobić to danie dobrze jest wcześniej wymieszać kurczaka z przyprawami, ponieważ ma wtedy intensywniejszy smak.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz