Składniki: Blacha 25x40
Ciasto:
- 400 g kefiru
- 260 g mąki
- 130 g cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 600 g serka homogenizowanego o smaku prażonych jabłek np. Danio
- 330 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- 8 łyżeczek żelatyny
Masa jabłkowa:
- 1 litrowy słoik prażonych jabłek
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 opakowania cukru waniliowego
Jajko roztrzepać, dodać cukier i kefir. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i piec osobno w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Ostudzić.
Żelatynę na masę serową namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie wlać 1/4 szklanki wrzącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder a następnie cały czas miksując dodawać po łyżce serka. Na koniec ubijania dodać powoli chłodną żelatynę. Całą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim ciastem.
Żelatynę na masę jabłkową namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie zalać 1/4 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i ostudzić. Jabłka połączyć z cukrami i żelatyną. Dobrze zmiksować, wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do czasu stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz