środa, 27 stycznia 2016

Udka kurczaka w sosie własnym

Prosty i smaczny kurczak idealny do obiadu. Bez dodatków, więc każdemu powinien smakować. Polecam wcześniej natrzeć przyprawami jeśli mamy taką możliwość, ponieważ mięso jest wtedy jeszcze smaczniejsze.







Składniki:

  • 3-4 udka lub ćwiartki kurczaka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1-2 łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe


Mięso oczyścić, umyć i można przekroić na pół (oddzielić pałkę od górnej części nogi). Sól, paprykę i curry wymieszać, dobrze natrzeć mięso z obu stron i odstawić na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Smażyć na maśle do zrumienienia, a potem przełożyć je do garnka. Na maśle pozostałym po obsmażaniu mięsa podsmażyć na rumiano posiekaną cebulę (można również dodać startą na grubych oczkach marchewkę). Przełożyć wszystko do mięsa, dodać ziele i listki laurowe i zalać bulionem lub wodą tak, aby przykrył mięso. Gotować na średnim ogniu do miękkości, przed końcem gotowania w razie konieczności przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzię, zagotować. Można podawać np. z ziemniakami i buraczkami.










Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...