- 3-4 udka lub ćwiartki kurczaka
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 3/4 łyżeczki curry
- 1-2 łyżka masła
- 1-2 łyżki mąki
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
Mięso oczyścić, umyć i można przekroić na pół (oddzielić pałkę od górnej części nogi). Sól, paprykę i curry wymieszać, dobrze natrzeć mięso z obu stron i odstawić na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Smażyć na maśle do zrumienienia, a potem przełożyć je do garnka. Na maśle pozostałym po obsmażaniu mięsa podsmażyć na rumiano posiekaną cebulę (można również dodać startą na grubych oczkach marchewkę). Przełożyć wszystko do mięsa, dodać ziele i listki laurowe i zalać bulionem lub wodą tak, aby przykrył mięso. Gotować na średnim ogniu do miękkości, przed końcem gotowania w razie konieczności przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzię, zagotować. Można podawać np. z ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz