piątek, 12 lutego 2016

Drobiowa zupa gulaszowa

Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie.









Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 5 dużych pieczarek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kostka bulionowa grzybowa
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • przyprawa do kurczaka
  • ostra papryka
  • kminek mielony
  • pieprz
  • przyprawa w płynie do zup np. maggi
  • majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zrumienionego kurczaka dodać cebulę, pieczarki i paprykę, chwilę razem smażyć. Mięso z cebulą, pieczarkami i papryką przełożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminkiem, maggi i gotować do miękkości ziemniaków. Przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.














Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...