Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag czerwonej papryki
- 2 cebule
- 5 dużych pieczarek
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kostka bulionowa grzybowa
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- przyprawa do kurczaka
- ostra papryka
- kminek mielony
- pieprz
- przyprawa w płynie do zup np. maggi
- majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zrumienionego kurczaka dodać cebulę, pieczarki i paprykę, chwilę razem smażyć. Mięso z cebulą, pieczarkami i papryką przełożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminkiem, maggi i gotować do miękkości ziemniaków. Przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz