poniedziałek, 30 listopada 2015

Piernik z jabłkami


Piernik ten kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ kolejne pokolenie w mojej rodzinie korzysta z tego przepisu. Jest bardzo łatwy w wykonaniu i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec. Ciasto jest  z każdym dniem bardziej wilgotne i bardzo smaczne. Składniki podaję na dużą keksówkę, ale ja nieraz podwajam składniki i piekę w kwadratowej formie. Serdecznie polecam.









Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 125 g margaryny

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.








Smacznego !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...