Chleb pszenny na drożdżach
Chlebek ten jest bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku o wiele lepszy niż te ze sklepu. Piękny zapach chrupiąca skórka i miękki środek, a do tego długo pozostaje świeży. Polecam chociaż raz upiec i się przekonać. Podany przepis jest na wersję podstawową, ale można dodawać ulubione dodatki i formować według uznania.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 25-30 g drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3-3,5 szklanki wody
- dowolne dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.)
Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki wody. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzyć pięścią w ciasto, aby odpowietrzyć i chwilę wyrobić. Uformować według uznania lub przełożyć do blachy. Przykryć i odstawić na 15 min, żeby podrosło. Piecyk nagrzać do 210 stopni C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze godzinę. Po upieczenie natychmiast wyjąć z blachy i na 5 minut położyć do góry spodem. Następnie odwracamy i studzimy na kratce.
Uwaga: Jeśli chcecie dodać dużo dodatków trzeba dodać trochę więcej wody, aby chleb nie był za suchy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz