Ten jabłecznik robię najczęściej od wielu lat. Ładnie się kroi i jest bardzo smaczny. Lubię dodać sporo cynamonu, więc jabłka są dość ciemne, lecz kto nie lubi tego składnika może z niego zrezygnować, a i tak będzie pyszny.
Składniki: (blacha 25x35)
Ciasto:
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 3 szklanki mąki
- 1/2 paczki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany ( opcjonalnie, gdy ciasto jest za suche)
Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3 ciasta, włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i wysypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy lub wylepić dno blachy, jak komu wygodniej.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek (najlepsza antonówka lub szara reneta lub 2 słoiki gotowych jabłek)
- 1/2 szklanka cukru
- ok. 3 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i prażyć na wolnym ogniu, aż się rozgotują. Dodać cukier, wymieszać i ostudzić. Dodać kaszę mannę i cynamon, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka. Piec około 50 min w temperaturze 170 stopni C.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz