wtorek, 3 maja 2016

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Tradycyjne gołąbki są czasochłonne i nie zawsze jest czas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam są bardzo smaczne i delikatne.












Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska)
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki manny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz, maggi
  • olej do smażenia
  • bułka do obtaczania
Sos pomidorowy:
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • ewentualnie trochę cukru
Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż, mannę i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem.










Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...