Tradycyjne gołąbki są czasochłonne i nie zawsze jest czas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam są bardzo smaczne i delikatne.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska)
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki manny
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- mielona słodka i ostra papryka
- sól, pieprz, maggi
- olej do smażenia
- bułka do obtaczania
Sos pomidorowy:
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki)
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- ewentualnie trochę cukru
Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż, mannę i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz