wtorek, 10 maja 2016

Omlet owsiany z jabłkiem


Pomysł na smaczne i pożywne śniadanie, trochę owsianka trochę omlet ... Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych.








Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 jabłka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Płatki owsiane ugotować na gęsto w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Jabłka zetrzeć na tarce, żółtko oddzielić od białka. Żółtko wymieszać z cukrem, cynamonem, szczyptą soli, łyżką mleka i z przesianą mąką, dodać jabłko i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy. Na patelni rozgrzać niepełną łyżką oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć ogień na bardzo mały i przykryć pokrywką. Smażyć do momentu, aż omlet uzyska brązowy kolor od spodu i będzie go można odwrócić na drugą stronę. Dolać trochę oleju i chwilę smażyć pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać z cukrem pudrem i owocami lub dżemem.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...