Składniki:
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- łyżka masła
- koperek
- ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu
- sól, pieprz, maggi i szczypta curry
Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso na kościach będzie miękkie. Wyjąć kości i warzywa, przecedzić wywar przez sitko (różnie to bywa, może trafić się jakaś mała kostka). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pokrojonego selera naciowego i razem podsmażać ok. 6-7 minut. Seler naciowy z cebulą, pietruszkę, połowę marchewki i seler korzeniowy zmiksować (można dodać troszkę wywaru). Wywaru powinno być koło 1,5 litra, jeśli nie ma tyle dolać gorącej wody. Wlać do garnka wywar i przecier, zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną w kostkę pozostałą marchew. Przyprawić i gotować do miękkości ziemniaków, jeśli będzie za gęste można dolać trochę gorącej wody. Na końcu dodać koperek i obrane mięso z kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz