Sernik jest dosyć słodki i należy do tych bardziej maziowatych. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś
gazecie i postanowiłam wypróbować.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 jajek
- 2 żółtka
- 1 kg twarogu na sernik
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 50 g roztopionego masła
- 3/4 puszka orzechowej masy krówkowej
- cukier waniliowy
Polewa:
- 1/4 puszki orzechowej masy krówkowej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
1 szklankę mąki pszennej przesiać, a następnie posiekać nożem z masłem. Dodać 1/3 szklanki cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli i 2 żółtka, wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godz., żeby się schłodziło Następnie rozwałkować i wyłożyć do tortownicy (24-26 cm), piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z resztą cukru pudru. Porcjami dodawać ser, roztopione masło, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i 1/3 szklanki mąki pszennej. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać orzechową masę krówkową, a do drugiej dodać ok. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać, do każdej części dodać po połowie ubitej piany z białek z dodatkiem reszty soli. Na upieczony spód wylewać na przemian trochę masy jasnej i orzechowej. Piec ok. 70 min. w temp. 170 stopni C. Ostudzony sernik polać polewą: wszystkie składniki podgrzać do momentu połączenia się, przestudzić i wylać na sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz