wtorek, 21 listopada 2017

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią

Tarta na cieście francuskim z cukinią i pomidorkami to fajny pomysł na pożywną kolację.









Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cukinie
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 parówki
  • 4 łyżki śmietny 18%
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 kilka mozzarelli
  • sól,pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka i ostra
  • 2-3 łyżki oleju (użyłam Oleju Wielkopolskiego)

Jedną cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą i odstawić na 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem lub olejem i wyłożyć ciasto francuskie, jeśli zostanie nam kawałek ciasta zostawić na wierzch tarty. Ciasto podpiec 5 minut w temp. 200 C. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Posoloną cukinię odcisnąć z powstałego soku i dodać do niej jajka, śmietanę, pokrojoną w półplasterki parówkę i przygotowaną cebulę. Wszystko razem wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką i ostrą. Wylać na podpieczone ciasto francuskie. Na wierzchu ułożyć drugą cukinię pokrojoną w plasterki (starłam na tarce mandolinie) oraz poukładać przekrojone pomidorki na pół (skórką do dołu). Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu tary. Jeśli zostało trochę ciasta, pokroić w paseczki i wyłożyć na tartę. Piec około 40 minut w temp. 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić czy na środku masa się zsiadła. 




Życzę Smacznego!

Zapraszam do polubienia mojego bloga. 

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...