środa, 10 października 2018

Keks na białkach z malinami



Fajne i szybkie ciasto bez ubijania białek, do którego można wykorzystać każde owoce sezonowe. Wilgotne i mięciutkie ciasto to fajny sposób na wykorzystanie białek z innych wypieków.






Składniki: (duża keksówka lub dwie małe)
  • 5 białek 
  • 180 ml mleka
  • 315 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 170 g masła
  • 5 g soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
  • maliny świeże lub mrożone 


Należy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać białka z mlekiem, a w drugiej misce naszykować przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, sól oraz masło. Dodać połowę mieszanki z białek i mleka i zmiksować na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodać resztę mieszanki z białek i mleka i mieszać, aż ciast będzie gładkie i puszyste. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzchu ułożyć maliny. Piec około godziny w temp.180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Życzę Smacznego!




Zapraszam do polubienia mojego bloga
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...