Fajne i szybkie ciasto bez ubijania białek, do którego można wykorzystać każde owoce sezonowe. Wilgotne i mięciutkie ciasto to fajny sposób na wykorzystanie białek z innych wypieków.
Składniki: (duża keksówka lub dwie małe)
- 5 białek
- 180 ml mleka
- 315 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 170 g masła
- 5 g soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- maliny świeże lub mrożone
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać białka z mlekiem, a w drugiej misce naszykować przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, sól oraz masło. Dodać połowę mieszanki z białek i mleka i zmiksować na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodać resztę mieszanki z białek i mleka i mieszać, aż ciast będzie gładkie i puszyste. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzchu ułożyć maliny. Piec około godziny w temp.180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz