Smaczna domowa zupa ogórkowa z ziemniakami to jedna z częściej gotowanych w moim domu.
- żeberka wieprzowe lub dowolne kości
- kilka ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ewentualnie liście pora, selera i lubczyku w sezonie letnim
- kilka ogórków kiszonych
- śmietana
- 2-3 ziela angielskie
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz
Na żeberkach lub kościach ugotować wywar z pietruszką i marchewką, a także z pęczkiem liści związanymi nicią. Dodać również liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli używamy kości polecam przecedzić wywar, aby nie było żadnej kostki. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać również ugotowane w wywarze i starte marchewki i pietruszkę. Jak ziemniaki będą miękkie dodać starte na tarce ogórki kiszone (ilość według upodobań), zagotować. Przyprawić i zatrzepać śmietaną.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz