Botwinka to jedna z moich ulubionych zup z młodych warzywa. Jeśli buraczki są jeszcze bardzo małe dokładam 2 buraki, aby miała ładniejszy kolor, w tym przypadku nie było to konieczne. Botwinkę można włożyć w słoiki, aby cieszyć się nią zimą.
Składniki:
- 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego
- kilka ziemniaków
- śmietana
- sok z cytryny
- koperek
- 3-4 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
Umyte i oczyszczone mięso zalać wodą, dodać obraną pietruszkę i marchewki, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie prawię miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną botwinkę. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę z wywaru mięsnego kroję w kostkę i ponownie wrzucam do zupy. Kiedy ziemniaki i botwinka będą miękkie dodać sok z cytryny i przyprawić. Zatrzepać śmietaną i zagotować lub dodać śmietanę dopiero na talerzu. Ugotowane mięso pokroić i dodać do zupy, aby się nie marnowało.
Życzę Smacznego!
Będzie mi miło, jeśli polubisz moją stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz