czwartek, 8 listopada 2018

Zupa botwinka

Botwinka to jedna z moich ulubionych zup z młodych warzywa. Jeśli buraczki są jeszcze bardzo małe dokładam 2 buraki, aby miała ładniejszy kolor, w tym przypadku nie było to konieczne. Botwinkę można włożyć w słoiki, aby cieszyć się nią zimą.






Składniki:
  • 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • kilka ziemniaków
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • koperek
  • 3-4 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz


Umyte i oczyszczone mięso zalać wodą, dodać obraną pietruszkę i marchewki, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie prawię miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną botwinkę. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę z wywaru mięsnego kroję w kostkę i ponownie wrzucam do zupy. Kiedy ziemniaki i botwinka będą miękkie dodać sok z cytryny i przyprawić. Zatrzepać śmietaną i zagotować lub dodać śmietanę dopiero na talerzu. Ugotowane mięso pokroić i dodać do zupy, aby się nie marnowało.




Życzę Smacznego!




Będzie mi miło, jeśli polubisz moją stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...