niedziela, 15 stycznia 2017

Ucierane ciasto z gruszkami.

Ciasto wilgotne i mięciutkie przełożone masą z gruszek. Polecam do kawy lub herbaty.









Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • 1 kg gruszek
  • 1 cukier waniliowy
Gruszki obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić. Na patelni wymieszać z cukrem waniliowym i chwilę przesmażyć, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, a następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę ciast, wyrównać i wyłożyć naszykowane gruszki. Do reszty ciasta dodać kakao i śmietanę, wyłożyć na gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 stopni Celcjusza około 45 minut.







Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...