czwartek, 5 stycznia 2017

Kawowy 3 bit

Ciasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić.








Składniki: (blacha 35x25 lub 25x40)
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mielonej kawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g margaryny
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek kawy cappuccino -dowolny smak
  • galaretka cytrynowa   
Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników (około 50 sztuk)
  • 5 łyżek dżemu porzeczkowego
  • puszka masy kajmakowej (ja użyłam zwykłej, ale może być kakaowa)

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać kolejno po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita dodać przesianą mąkę z proszkiem, kakao 
i kawą, wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temp. 170-180 stopni około 25 minut.

Przygotować masę budyniową: Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem. Wstawić na chwilę do lodówki i w tym czasie przygotować masę śmietanową.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli tężejącą galaretkę i wsypać cappuccino. Miksować do czasu jego rozpuszczenia. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować. 







Smacznego! Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...