środa, 28 grudnia 2016

Paszteciki z pieczarkami

Kruche paszteciki z pieczarkami to idealny dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego lub barszczu podawanego w czasie sylwestra lub innej imprezy.








Składniki: (około 15 sztuk)

Ciasto:

  • 315 g mąki
  • 170 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 80 g śmietany 18%
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz;
  • 2 cebule
  • 700 g pieczarek
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki
Dodatkowo:
  • 1 jajko


Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu, aż cała woda odparuje. Pieczarki drobno posiekać lub chwilę zmiksować w malakserze. Ważne, aby były małe kawałeczki pieczarek, a nie przecier pieczarkowy. Do pieczarek dodać posiekaną natkę i jajko,  dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pas długości około 50 cm i szerokości 15 cm. Farsz wyłożyć na środek rozwałkowanego ciasta przez całą długość. Rozmąconym jajkiem posmarować jeden brzeg ciasta i zawinąć w rulon. Ułożyć tak, aby łączenie było pod spodem. Ostrym nożem pokroić na kawałki szerokości około 4 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem na wierzchu i z boku. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni  około 45 minut na złoty kolor. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...