Składniki: (około 15 sztuk)
Ciasto:
- 315 g mąki
- 170 g zimnego masła
- 1 jajko
- 80 g śmietany 18%
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz;
- 2 cebule
- 700 g pieczarek
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 jajko
- opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki
Dodatkowo:
- 1 jajko
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu, aż cała woda odparuje. Pieczarki drobno posiekać lub chwilę zmiksować w malakserze. Ważne, aby były małe kawałeczki pieczarek, a nie przecier pieczarkowy. Do pieczarek dodać posiekaną natkę i jajko, dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pas długości około 50 cm i szerokości 15 cm. Farsz wyłożyć na środek rozwałkowanego ciasta przez całą długość. Rozmąconym jajkiem posmarować jeden brzeg ciasta i zawinąć w rulon. Ułożyć tak, aby łączenie było pod spodem. Ostrym nożem pokroić na kawałki szerokości około 4 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem na wierzchu i z boku. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 45 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz