niedziela, 22 stycznia 2017

Sernik krakowski

Tradycyjny ciężki sernik z charakterystyczną kratką, do którego chętnie się wraca i się nie nudzi.









Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • lukier

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części, większą i mniejszą. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.

Ser zmielić trzy razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce zmielonego sera. Do dobrze wymieszanej masy dodać mąkę i namoczone rodzynki. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć w kratkę na wierzchu sernika. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec około 60 minut w temp. 170 stopni C. Wystudzony sernik polukrować.









Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...