Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła
- cukier waniliowy
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego
- 8 jajek
- 100 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- lukier
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części, większą i mniejszą. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.
Ser zmielić trzy razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce zmielonego sera. Do dobrze wymieszanej masy dodać mąkę i namoczone rodzynki. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć w kratkę na wierzchu sernika. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec około 60 minut w temp. 170 stopni C. Wystudzony sernik polukrować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz