Sałatka wymaga trochę pracy, ale jest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki.
Składniki: (około 20 dużych słoików)
- 5 kg ogórków
- 2 główki kapusty białej lub dwie małe
- 1 kg cebuli
- 1 kg czerwonej papryki
- 5-6 ząbków czosnku
- 6-7 marchewek
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki octu
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki soli
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Ogórki dokładnie umyć i poszatkować w plasterki, kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę i paprykę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naszykowane warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i 2 łyżkami soli. Odstawić na około 2 godziny. W tym czasie składniki na zalewę zagotować i ostudzić, a następnie wlać do warzyw i dobrze wymieszać. Pozostawić na 30 minut, aby się przegryzło i nakładać do naszykowanych słoików. Pasteryzować około 15 minut.
Uwaga: Moja rada przed nałożeniem do słoików proponuje spróbować czy jest wystarczająco słone, a jeśli mało słone to trochę dosolić i dopiero nałożyć do słoików. Zależy to od wielkości i twardości kapusty jaką dodaliśmy.
Witam,
OdpowiedzUsuńczy można z przepisu wyeliminować cebule?? strasznie nie lubię a mam ochotę na taką sałatkę..