piątek, 28 października 2016

Dżem z cukinii z miętą

Dzisiaj dodaję kolejny zaległy post, który powinien znaleźć się już dawno na moim blogu. Wypróbowałam przepis, który znalazłam na tej stronie i jestem zadowolona, ciekawy smak dżemu mnie zaskoczył i postanowiłam rozdać znajomym na spróbowanie, żeby zobaczyli co można zrobić z cukinii.







Składniki:
  • 1 kg cukinii pozbawionej pestek i skóry
  • 15 dag cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 cytryna, sok i otarta skórka
  • gałązka mięty
Cukinie obraną i pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier, liście mięty, sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę (cytrynę należy wcześniej wyparzyć). Gotować na małym ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...