Dzisiaj dodaję kolejny zaległy post, który powinien znaleźć się już dawno na moim blogu. Wypróbowałam przepis, który znalazłam na tej stronie i jestem zadowolona, ciekawy smak dżemu mnie zaskoczył i postanowiłam rozdać znajomym na spróbowanie, żeby zobaczyli co można zrobić z cukinii.
Składniki:
- 1 kg cukinii pozbawionej pestek i skóry
- 15 dag cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna, sok i otarta skórka
- gałązka mięty
Cukinie obraną i pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier, liście mięty, sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę (cytrynę należy wcześniej wyparzyć). Gotować na małym ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz