Składniki: (tortownica 24 cm)
- 100 g masła
- 500 g cukinii (około 2 małe sztuki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
Cukinie zetrzeć na tarce o małych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Jajka i masło wyjąć z lodówki, aby ociepliły się do temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia do miski, dodać sól, posiekaną czekoladę i dobrze wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( około 5 minut). Następnie dodać olej i ucierać dokładnie na jednolitą masę (1 minutę). Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Na końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut w piecyku nagrzanym do 165 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz