Składniki:
- 1 brokuł
- 1 opakowanie sera feta
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
Sos:
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
Zaczynam od zagotowania wody, osolić do smaku i dodać różyczki brokułu. Gotować około 5 minut, pilnować żeby nie rozgotował się za bardzo. Ugotowany brokuł wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia. Następnie na małym ogniu często mieszając i pilnując, aby się nie przypalił uprażyć słonecznik na złoto (najlepiej na patelni teflonowej lub ceramicznej). Kiedy się ładnie zrumieni zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować sos: jogurt naturalny, majonez, przyprawy i zmiażdżony czosnek dobrze ze sobą wymieszać i odstawić. Ser feta pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Ostudzonego brokuła, słonecznik, kukurydzę, ser feta i przygotowany sos przemieszać ze sobą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz