Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g schłodzonej margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych)
- 2-3 łyżki cukru
- cynamon wg uznania
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Warstwa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą i włożyć do zamrażalnika lub lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto się już schłodzi większą część rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej blachy. Ciasto nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 stopni Celcjusza. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a nadmiar soku lekko odcisnąć. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i proszkiem budyniowym. Na podpieczony spód wyłożyć warstwę jabłkową i wyrównać. Z podanych składników ugotować budyń i gorący wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać i na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec około 35-40 minut w temp. 175 stopni Celcjusza.
10% rabatu na produkty Ambitiona na hasło Zdrowe -Gotowanie w sklepie Dajar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz