wtorek, 11 października 2016

Sałatka z buraczków i białej kapusty

Sałatka jest bardzo smaczna i można ją przygotowywać przez dłuższy czas, ponieważ wszystkie warzywa są dostępne przez cały czas, więc nie musimy się ograniczać do sezonu letniego.







Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg białej kapusty
  • 8 szklanek wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 szklanka octu 10%

Buraczki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą i dodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut.








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...