Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 1 kg białej kapusty
- 8 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżki soli
- 6 listków laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 szklanka octu 10%
Buraczki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą i dodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz