Miałam dwa bardzo dojrzałe banany i szklankę startej cukinii, a więc wyszło ciasto bananowo cukiniowe. Super wilgotne, mięciutkie i pachnące bananami.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- garść orzechów włoskich
- szczypta soli
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do bananów dodać startą na grubych oczkach cukinię, cukier, olej, jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy włoskie. Wymieszać krótko szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz. w temp. 170 stopni Celcjusza. Najlepiej po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce.
Życzę Smacznego!
Miło mi będzie jeśli polubisz mojego bloga.
Ciasto pyszne wilgotne smakowite dla całej rodzinki
OdpowiedzUsuńCukinia ma być odciśniętą czy tak na świeżo starta?
OdpowiedzUsuńCzy ma być ubita w szklance?